طرز تهیه چسب هبلکس و مقدار مصرف آن را بدانید

بلوک هبلکس نیز شناخته میشود، نوعی بلوک بتنی سبک است که معمولا در دیوارهای غیرباربر به کار میرود. در ترکیب اولیه‌ی این بلوک‌ها پودر آلومینیوم وجود دارد که با ایجاد حباب‌های هوا در بافت بلوک و در نتیجه وزن پایین آن میشود. همچنین اجرای بلوک‌های گازی سریعتر بوده و نسبت‌ به سایر بلوک‌های بتنی آسان‌تر است‌‌. این سرعت و سهولت اجرا نه تنها به نه تنها به وزن پایین بلکه به ملات بلوک‌های هبلکس مربوط میشود. برای اتصال بلوک‌های هبلکس به یکدیگر، از ملاتی خشک به نام چسب هبلکس یا چسب بلوک استفاده میشود‌.

اما به راستی ماهیت این محصول چیست؟ از چه موادی ساخته شده و چگونه به کار میرود؟

درصورتی که هنوز با انواع بلوک سبک ساختمانی آشنا نشده‌اید، یا نمیدانید فرآیند تولید بلوک گازی در کارخانه چه مراحلی را طی میکند، توصیه میکنم به این دو مقاله سری بزنید.

برای اتصال بلوک‌های هبلکس به یکدیگر، از ملاتی خشک به نام چسب هبلکس یا چسب بلوک استفاده میشود‌.
برای اتصال بلوک‌های هبلکس به یکدیگر، از ملاتی خشک به نام چسب هبلکس یا چسب بلوک استفاده میشود‌.

مواد سازنده‌ی چسب هبلکس

چسب هبلکس نوعی ملات خشک و بر پایه پلیمر میباشد که از ترکیب سیمان پرتلند، ماسه‌ی خشک با پودر سنگ، چسب پلیمری و آب میباشد. در واقع این چسب مانند ملات سیمانی است که به وسیله‌ی ترکیبات پلیمری از نظر کاربری بهبود یافته است. هر کدام از این مواد نقشی متفاوت در ترکیب آن را ایفا می‌کنند.

  • سیمان استحکام، مقاومت فشاری و چسبندگی چسب را به وجود می‌‌آورد.
  • پودر سنگ یا ماسه که بیشترین درصد ترکیبات چسب را شامل میشود، نوعی پرکننده است و برای افزایش حجم چسب به کار می‌رود.
  • چسب پلیمری از جذب آب چسب توسط بلوک و کاهش چسبندگی جلوگیری میکند.

دقت داشته باشید که چسب پلیمری مهم‌ترین ماده‌ی سازنده و عامل اصلی تفاوت این محصول از سایر انواع ملات است. به همین دلیل این ملات منحصربه‌فرد باعث اتصال بهتر بلوک‌ها به یکدیگر نسبت به ملات سیمانی میشود.

طرز تهیه چسب هبلکس

یکی از عواملی که استفاده از بلوک هبلکس و چسب آن را رایج و پرطرفدار ساخته است، سرعت، پاکیزگی و سهولت استفاده از آنها است‌. این چسب به صورت پودر سفید یا خاکستری و در کیسه‌ها ۲۰ یا ۲۵ کیلوگرمی در بازار موجود است. اینکه کدام یک از این رنگ‌ها باید در سازه به کار رود صرفا به نوع دیوار مورد نظر بستگی دارد. در ادامه به ۳ نکته‌ی مهم در خصوص طرز تهیه چسب هبلکس میپردازیم.

  1. نکته شماره یک: مرحله نازک کاری

    اگر پس از چیدمان دیوار فقط یک لایه رنگ روی آن قرار گیرد بهتر است از چسب سفید استفاده شود. اما اگر لایه‌ای ضخیم از سیمان روی دیوار قرار می‌گیرد یا دیوار کاشی‌کاری میشود، از رنگ خاکستری می‌توان استفاده کرد، چسب سفید مقداری گران‌تر از چسب خاکستری است‌ چرا که خاکستری رنگ طبیعی پودر بوده و برای سفید کردن آن نیاز اضافه کردن رنگ میباشد. اما تفاوتی در نحوه‌ی کاربری این دو چسب وجود ندارد.

  2. نکته شماره دو: مخلوط کردن چسب با همزن

    هنگامی که بسته‌های چسب به محل ساخت‌ ساز میرسند، تنها کاری که نیاز است، این است که پودر چسب با مقدار مناسب آب( حدود ۶ لیتر به ازای هر کیسه) به خوبی مخلوط شود. بهتر است این کار با همزن مخصوص چسب و در دمای ۱۰ تا ۳۰ درجه انجام شود.

  3. نکته شماره سه:

    همچنین ملات تولید شده تا حدود ۴ ساعت بعد کارایی مفید دارد و بعد از آن نباید استفاده شود‌‌. هنگامی که محل ساخت و ساز سرد است، آب گرم برای مخلوط کردن با پودر چسب به کار می‌رود. بعد از ترکیب چسب و پودر، با استفاده از ماله یا دستگاه چسب زن لایه‌ای از چسب به ضخامت ۳ الی ۵ میلیمتر روی بلوک کشیده میشود‌.

مقدار مصرف چسب هبلکس

گفتیم که هر لایه از چسب هبلکسی که روی بلوک‌ها کشیده میشود، حدود ۳ میلیمتر ضخامت دارد‌. همچنین هر ۲۵ کیلو پودر چسب پس از ترکیب با ۶ لیتر آب، حدود ۱۶ لیتر ملات فراهم میکند. این ۱۶ لیتر ملات برای هر متر مکعب دیوار ساخته شده با بلوک هبلکس کافی است. بنابراین می‌توان گفت برای ساخت هر متر مکعب از دیوار هبلکس، به ۲۰ کیلو پودر چسب نیاز است.

مزایای چسب هبلکس

استفاده از ملات سیمان برای مدتی طولانی اولین گزینه برای هر سازه‌ای بود. اما با رواج بلوک‌های گازی یا هبلکس، مهندسین متوجه شدند که به علت عدم سازگاری ترکیبات بلوک هبلکس و ملات سیمانی، کیفیت دیوارهای ساخته شده با بلک گازی پایین است. ملات سیمان سنگین است و این ویژگی باعث میشود تا برای استفاده با بلوک گازی سبک مناسب نباشد. اما چسب هبلکس به غیر از سازگاری با ساختار بلوک گازی مزایای دیگری نیز دارد:

نازک بودن لایه‌ی چسب برای اتصال بلوک‌ها:

در صورت استفاده از ملات سیمانی، روی هر لایه از بلوک لایه‌ای ۸ تا ۱۲ میلیمتری از ملات قرار می‌گیرد در حالی که این عدد برای چسب بلوک ۳ میلیمتر است. این امر باعث می‌شود تا مواد مصرفی برای ملات و در نتیجه حجم مصالح ساختمانی کاهش یابد‌. بنابراین حمل و نقل مصالح ساده و فرایند ساخت و ساز سریعتر خواهد بود.

سرعت بالای اجرا:

چسب هبلکس یک ملات آماده است. همانطور که گفتیم ساخت ملات با چسب کاری بسیار آسان بوده و با ترکیب پودر خشک چسب و آب، ملات مورد نظر به دست‌ می‌آید‌. بنابراین مرحله‌ی ساخت ملات خیلی سریعتر از ملات سیمانی انجام میشود. چرا که برای ساخت ملات سیمانی مواد اولیه باید با نسبت دقیق و درست با یکدیگر مخلوط شود که اندازه‌گیری این نسبت‌ها خود فرایندی زمان‌گیر است. همچنین بر خلاف ملات سیمانی که ۷ روز برای خشک شدن نیاز دارد، چسب هبلکس مس از ۲۴ ساعت خشک میشود.

پاکیزکی‌ محل ساخت و ساز:

از آنجا که تنها به دو ماده‌ی اولیه نیاز دارد، پس از پایان فرایند مخلوط کردن و آماده سازی چسب محل ساخت و ساز تمیز میماند.

عایق حرارتی:

این محصول با داشتن ترکیبات پلیمری ، عملا نوعی عایق حرارتی مناسب است، بلوک‌های هبلکس خود دارای این ویژگی هستند که با استفاده از چسب نیز به عایق قوی‌تری تبدیل می‌شوند.

کیفیت بالا:

برخلاف ملات سیمانی، چسب بلوک هبلکس در کارخانه تولید می‌شود و نسبت‌ مواد اولیه‌ی آن کاملا کنترل شده است و به صورت دستی انجام نمیشود. بنابراین کیفیت نهایی پودر چسب تضمین شده خواهد بود‌.

ضدآب:

چسب هبلکس پس از خشک شدن دیوار را به صورت کامل در برابر آب مقاوم میگرداند.

معایب چسب بلوک هبلکس

  • چسب هبلکس تا زمان خشک شدن کامل، چسبندگی و مقاومت بالایی ندارد. بنابراین تا ۲۴ ساعت باید با احتیاط کامل با بلوک های چیده شده رفتار کرد.
  • بلوک‌های هبلکس شکننده هستند. اما استفاده از چسب هبلکس این خاصیت را بهبود نمی‌بخشد.
  • گفتیم که پودر چسب هبلکس در دو رنگ خاکستری و سفید تولید میشود. استفاده از چسب سفید بخصوص در دیوارهای پیرامونی که فقط یک لایه رنگ به آنها اضافه می‌شود ضروری است اما هزینه‌ی بیشتری به همراه خواهد داشت.
  • عدم کاربرد در مناطق سرد: استفاده از چسب سیپورکس در مناطق سرد توصیه نمیشود. اگر دمای محل ساخت و ساز زیر ۱۰ درجه باشد میتوان با اضافه کردن آب گرم به پودر چسب سرما را جبران کرد اما خشک شدن چسب در سرما ممکن است با اختلال مواجه شده و در نتیجه بلوک‌ها به خوبی متصل نشوند‌
  • قیمت چسب هبلکس

مانند تمامی مصالح ساختمانی، چسب هبلکس با توجه به برند و شهر خود ممکن است قیمت متفاوتی داشته باشد. قیمت هر کیلو م پودر چسب سفید حدود ۵ تا ۷ هزار تومان است. یعنی یک بسته‌ی ۲۵ کیلویی چسب سفید ۱۲۵ هزار تومان است. در خالی که قیمت هر کیلو چسب خاکستری ۴ الی ۵ هزار تومان است و هر بسته‌ی ۲۵ کیلویی آن تقریبا ۱۰۰ هزار تومان میباشد‌.

کارخانجات و برندهای تولید کننده‌ی چسب هبلکس

شاید نان چسب سیلکس تا کیبکس نیز به گوشتان خورده باشد. چسب هبلکس درست مانند بلوک‌های گازی توسط شرکت‌های مختلفی تولید می‌شود. به همین دلیل نام‌های مختلفی نیز دارد.

چسب هبلکس رضوی:

شرکت بتن و ماشین قدس رضوی تولید کننده‌ی انواع بلوک گازی و چسب بلوک هبلکس در مشهد است. ترکیبات چسب رضوی همان ترکیب اصلی است که قبلا ذکر کردیم. یکی از مزیت‌های رقابتی این محصول نیز قیمت پایین آن است در حالی که اکثر فروشگاه‌ها چسب را با قیمت حداقل ۴ هزار تومان به ازای هر کیلوگرم می‌فروشند، چسب هبلکس رضوی قیمتی حدود ۳۰۰۰ تومان برای هر کیلوگرم دارد.

برای آشنایی بیشتر با برند هبلکس رضوی و نوع بلوک تولیدی آن مطالعه مقاله آن را از دست ندهید.

چسب سیلکس:

بلوک و چسب سیلکس هر دو محصولی از شرکت سیلیس آرا هستند‌. این شرکت زیر مجموعه‌ای از گروه صنعتی معدنی کانسار پژوه (سهامی خاص) است در زمینه‌ی تولید بلوک‌های گازی اتوکلاو شده و محصولات مرتبط با آن در زنجان فعالیت دارد‌. اما چسب سیلکس نیز یکی از محصولات این شرکت است که به واسطه‌ی نان شرکت، نام سیلکس را به خود گرفته است.

چسب کیبکس:

دقت داشته باشید که چسب کیبکس، چسب هبلکس تولید شده در کارخانه‌ی بتن سبک کیمیای بهروزی است. این شرکت در سال ۹۷ در شهرک صنعتی محمودآباد قم با هدف تولید مصالح ساختمانی مقاوم در برابر زلزله و سازگاری با محیط زیست تاسیس شد‌. چسب کیبکس نیز درست مانند سیلکس به علت نام شرکت نولید‌کننده‌ی خود این نام را دارد.

برای آشنایی بیشتر با کیبکس: بلوک سبک کیمیای بهروزی مطالعه کنید.

دیوال: مصالح ساختمانی مناسب و چسب بلوک هبلکس برای دیوار چینی
دیوال: مصالح ساختمانی مناسب و چسب بلوک هبلکس برای دیوار چینی

مصالح و مواد جایگزین چسب بلوک هبلکس

به هنگام استفاده از بلوک سبک، چسب بلوک هبلکس بر ملات‌های دیگر ارجحیت دارد. اما استفاده از این چسب در همه‌ی مناطق مانند مناطق سرد توصیه نمیشود‌. چرا که در دمای پایین فرایند ترکیب آب و پودر به خوبی صورت نمی‌گیرد. بنابراین در این‌مناطق معمولا سعی می‌شود از بلوک‌های هبلکس کمتر استفاده شود و در صورت استفاده از بلوک هبلکس از ملات سیمان استفاده می‌گردد.

درست است که ملات سیمان به اندازه‌ی چسب هبلکس با بلوک گازی سازگار نیست اما بهترین جایگزین برای آن است. معمولا بعد از چیدمان هبلکس با ملات سیمانی لایه‌ای از سیمان مجدد روی آن قرار می‌گیرد تا چسبندگی‌ پایین سیمان میان بلوک‌ها را جبران کند‌.

چسب سیپورکس یا هبلکس که در دهه‌های اخیر استفاده از آن رایج شده است، با مزایا و ویژگی‌های خود می‌تواند استفاده از بلوک هبلکس را آسانتر کند‌. از این رو یکی از عوامل رواج کاربری بلوک‌های گازی را می‌توان چسب بلوک دانست چرا عامل اصلی سهولت اجرای بلوک گازی ملات آماده‌ی آن است.

آیا این مقاله برای شما مفید بود؟

میانگین امتیازات ۵ از ۵

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *