بست هبلکس: تنوع، مزایا و معایب

بست هبلکس: بلوک هبلکس نوعی بلوک بتنی سبک است که با نام بلوک AAC نیز شناخته می‌شود. این بلوک به علت وزن پایین و سهولت اجرا از محبوبت بالایی در صنعت ساختمان سازی بهره‌ مند بوده و در قسمت‌های مختلف سازه نظیر دیوارهای غیر باربر استفاده می‌گردد.

برای اتصال دیوارهای ساخته شده از بلوک هبلکس به سایر عناصر سازه‌ای یا اتصال یکپارچه تر بلوک‌ها به یکدیگر، از ابزاری به نام بست هبلکس استفاده میشود که انواع و کاربری‌های مختلفی دارد. همچنین درصورت نیاز به آشنایی با سایر ابزار هبلکس مانند پتک، اره برش و چسب هبلکس میتوانید به مقاله ابزار هبلکس مراجعه کنید.

بست هبلکس چیست؟

در هنگام اجرای دیوارهای هبلکس ممکن است نیاز به یکپارچه سازی یا مقاوم سازی دیوار باشد. در این زمان بست‌های هبلکس در ساخت دیوار به کار می‌روند. بست‌های هبلکس دارای چهار نوع ثابت، کرکره‌ای، آل شکل و رادیکالی هستند که هر کدام نحوه‌ی اجرای خاص خودش را دارد اما در نهایت تمام بست‌ها با هدف مقاوم سازی دیوار در برابر زلزله به وسیله‌ی اتصال درست به یکدیگر یا اتصال دیوار هبلکس به سایر عناصر سازه‌ای ( مثل ستون‌ها و تیرها) به کار می‌روند. در ادامه به بررسی این چهار نوع از بست‌های هبلکس میپردازیم.

انواع بست هبلکس

بست ثابت: اولین نوع بستی که معرفی خواهیم کرد، بست هبلکس ثابت است که یا نام بست تخت نیز شناخته مبشود‌. این بست جهت یکپارچه‌سازی محل اتصال بلوک‌ها به یک دیگر و ایجاد سطحی هموار روی هر ردیف برای چیدن ردیف بعدی بلوک‌ها می‌گردد. این امر باعث می‌شود دیوار‌ هبلکس در برابر زلزله مقاوم‌تر باشد. برای اجرای این نوع بست ابتدا میان دو بلوک را به وسیله‌ی شیرزن تخلیه میکنند‌. فاصله‌ی دو بلوک بعد از تخلیه باید به اتدازه‌ی ضخامت بست باشد‌ بعد از قرار گرفتن بست روی بلوک‌ها آن را به وسیله‌ی پیچ و مهره محکم مینمایند. این بست‌ها معمولا در هر دو یا سه ردیف از دیوار استفاده میشوند‌ بنابراین در هر‌متر مربع حدود ۳ یا ۴ تا بست به کار میرود‌.

بست هبلکس: مدل بست کرکره‌ای
بست هبلکس: مدل بست کرکره‌ای

بست کرکره‌ای:

یکی دیگر از انواع بست‌های هبلکس، بست کرکره‌ای است. این بست‌هایک جایگزین ارزان قیمت برای بست‌های ثابت هستند که نحوه اجرای آسان‌تری نیز دارند. بست‌های کرکره‌ای به شکل یک ورق مستطیل شکل و موجدار میباشد. نحوه‌ب اجرای ان‌ها نیز تا حدودی شبیه به اجرای بست ثابت است. برای به کارگیری این نوع بست هبلکس نیازی به تخلیه‌ی میان بلوک‌ها با شیار زن نیست. تنها کاری که نیاز است، این است که بست‌ به صورت عمودی میان دو بلوک قرار گرفته و با ضربات چکش وارد بلوک‌ها شود. با این کار درست مانند بلوک ثابت اتصال بلوک‌ها مستحکم‌تر و دیوار یکپارچه‌تر خواهد بود.

بست ال شکل:

گفتیم که بست‌های هبلکس از راه‌های متفاوتی باعث مقاوم سازی دیوارهای ساخته شده از بلوک‌های گازی میشوند‌. بست ال شکل برخلاف بست کرکره‌ای و ثابت، نه برای اتصال یکپارچه‌ی بلوک‌ها بلکه برای اتصال بهتر دو دیوار به کار میروند. همانطور که از اسمشان میدا است ظاهری به شکل L دارند و در تقاطع دیوارها استفاده می‌شوند. نحوه‌ی اجرای این بست بدین گونه است که یک بخش بست روی یک دیوار و بخش دیگر آن روی دیوار دیگر قرار می‌گیرند. بخش اول مانند بست ثابت به وسیله‌ی پیچ و مهره به دیوار متصل گردیده و بخش دوم به دیوار میخ میشود‌.

بست هبلکس: مدل بست رادیکالی
بست هبلکس: مدل بست رادیکالی

بست رادیکالی:

آخرین و شاید پرکاربردترین نوع بست هبلکس، بست رادیکالی است. بست رادیکالی با نام‌ بست ارتجاعی نیز شناخته می‌شود. نحوه‌ی کار بست‌های رادیکالی بر اساس فاصله‌ی ۲ سانتی متری‌ای است که‌ میان دیوار و ستون ایجاد می‌کند. این فاصله موجب می‌شود تا بارهای وارده به دیوار به درستی به ستون‌ها و تیرها انتقال پیدا کنند‌. این ویژگی در زمان زلزله اهمیت بالاتری دارد‌ چرا که با انتقال نیروی درست به ستون‌ها، آسیب کمتری به دیوارهای می‌رسد که از ترک خوردن دیوار و حتی تخریب آن جلوگیری‌ میشود‌.

فاصله‌ی ۲ سانتی متری به وسیله‌ی قسمت خم شده یا همان بخش ارتجاعی بست ایجاد میشود. در واقع دیوار قابلیت جابجایی بسیار کمی را به وسیله‌ی این فاصله به دست خواهد آورد. نحوه‌ی اجرای این بست کمی متفاوت با سایر بست‌های هبلکس ذکر شده است. چرا که بست مورد نظر به طور مستقیم به عنصر سازه‌ای یعنی ستون متصل می‌شود. بنابراین باید از پیچ و مهره استفاده شود و استفاده میخ ممنوع است‌.

یعنی اتصال بخشی از بست که باید به ستون متصل شود، باید با پیچ و مهره انجام گردد. البته این کار برای سازه‌های دارای اسکلت بتنی انجام می‌شود و در سازه‌های اسکلت فلزی، بست به ستون جوش‌می‌خورد. بخش دیگر بست که به دیوار هبلکس متصل می‌شود نیز به بلوک‌ها میخ میشود. در نهایت باید اشاره کرد که بست‌های رادیکالی نه تنها برای اتصال دیوار به ستون بلکه برای اتصال دیوار ‌های غیر سازه‌ای به یکدیگر نیز استفاده میشوند.

مزایای استفاده از بست هبلکس

ایمنی بالا:

با استفاده از بست هبلکس، ایمنی ساختمان در برابر زلزله افزایش‌ میابد. چرا که ساختار یکپارچه‌ی دیوار ( با استفاده از بلوک ثابت یا کرکره‌ای) و یا اتصال نرم و اصولی دیوارها به یکدیگر ( بست ال شکل و رادیکالی) مقاومت دیوار‌ها و سازه را در برابر زلزله بالا میبرد.

سادگی اجرا:

نحوه‌ی اجرای تمامی بست‌های هبلکس بسیار آسان بوده و نیازی به نیروی متخصص ندارد‌.

هزینه‌ی‌پایین: بست‌ هبلکس یکی از ابزارهای ارزان قیمت در ساختمان سازی است. بنابراین ایمن سازی هز چه بیشتر ساختمان با هزینه‌ای ناچیز ارزشش را دارد.

قیمت بست هبلکس

هر نوع از بست‌های هبلکس قیمت متفاوتی دارند. البته باید در نظر گرفت که جنس آهن بست ( گالوانیزه، استیل و…) نیز در قیمت بی تاثیر نیست‌.

همچنین بست‌های هبلکس معمولا صورت تکی به فروش نمی‌رسند و معمولا در بسته‌هایی ۱۰۰تایی یا بیشتر به بازار عرضه می‌شوند.

قیمت هر بست هبلکس تخت حدود ۳۰۰۰ تومان است. از آنجایی که در هر متر مربع حدود ۳ بست تخت استفاده میشود، می‌توان گفت هر متر مربع دیوار هبلکس به ده هزار تومان بست تخت نیاز دارد.

قیمت هر عدد بست کرکره‌ای حدود ۱۰۰۰ تومان میباشد. البته بست‌های کرکره ای به تعداد بالاتری در دیوار هبلکس به کار می‌روند اما مجموعا هزینه‌ی کمتری نسبت به بست تخت دارند و همچنین نصب آسان‌تر سریع‌تری را به همراه خواهند داشت.

قیمت بست رادیکالی و ال شکل حدودا یکسان است و بین ۶۰۰۰ تا ۹۰۰۰ تومان‌متغیر میباشد. از آنجایی که این بست‌ها میان دیوار ستون یا دیوار‌های غیر سازه‌ای استفاده میشوند، هزینه‌ی نهایی و تعداد آن ‌ها در کل ساختمان به تعداد طبقات و دیوارها بستگی دارد.

در آخر باید اشاره کرد که بست‌های هبلکس ممکن است کوچک بوده و غیر ضروری برسند؛ اما با توجه به قیمت پایین و سهولت اجرا و در مقایسه با افزایش بالای ایمنی ساختمان ارزش استفاده در هر سازه‌‌ی ساخته شده با بلوک هبلکس را دارند.

آیا این مقاله برای شما مفید بود؟

میانگین امتیازات ۵ از ۵

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *