بلوک سیمانی

یکی از اصلی ترین مصالحی که در صنعت ساخت و ساز کاربرد دارد؛ بلوک سیمانی است. انتخاب آن بر اساس اندازه و ابعاد به نظر مهندسین و کارشناسان ساختمان سازی بستگی دارد تا بسته به کاربردی که دارند و شرایط آب و هوایی منطقه مورد نظر، بهترین نوع آن را انتخاب کنند. در این مقاله قصد داریم به بررسی کامل بلوک کاربردی، تاریخچه ورود، انواع و مشخصات آن بپردازیم. با ما همراه باشید.

توصیه میکنیم برای آشنایی بیشتر با انواع بلوک ساختمانی مطالعه‌ی مقالاتی همچون انواع بلوک سبک ساختمانی، مزایا، ابعاد و ویژگی‌های مشترک را از دست ندهید.

تاریخچه بلوک سیمانی

بر اساس تحقیقات انجام شده؛ تاریخچه استفاده از آن به دوران پیش از میلاد باز می‌گردد. همچنین در بخش هایی از دیوار چین و آثار به جا مانده از روم باستان ردی از بلوک سیمانی به چشم می خورد.

در سال ۱۸۶۸ در شیکاگو اولین کارخانه تولید بلوک به راه افتاد و استفاده از آن در دهه ۱۹۰۰ به بیشترین حد خود رسید. بلوک سیمانی تو خالی توسط یک فرد آمریکایی که هویت شناخته شده ای ندارد، برای اولین بار در سال ۱۹۰۲ اختراع شده و پس از آن از این نوع بلوک در صنعت ساخت و ساز استفاده شد.

تاریخچه استفاده از بلوک سیمانی سبک در ایران به سال ۱۳۶۰ بازمی گردد. در حوالی سال ۱۳۶۰ یک معدن پوکه معدنی در قروه کردستان و بستان آباد تبریز کشف شد. کم کم مهندسین به این موضوع دست پیدا کردند که با استفاده از مواد استخراج شده از این معادن می توان نوع سبک نیز ساخت.

این مواد به جای ماسه در ساخت مورد استفاده قرار گرفتند و شاید برایتان جالب باشد بدانید که وزن بلوک با این مواد حدود ۶۰ درصد کمتر شد.

با ساخت نوع سبک بلوک، تحول بزرگی در صنعت ساختمان سازی ایران ایجاد شد. با توجه به معادن غنی موجود در ایران، کارخانجات تولید بلوک سیمانی در کشور رونق گرفته و کشور در این زمینه به خود کفایی رسیده است.

دیوال: انواع بلوک سیمانی، از نوع سبک تا سنگین
دیوال: انواع بلوک سیمانی، از نوع سبک تا سنگین

انواع بلوک سیمانی

همانطور که میدانید این بلوک یکی از مصالح ساختمانی استاندارد است که کاربرد گسترده ای در صنعت ساخت و ساز دارد. به همین خاطر پیش از خرید آن باید انواع و کاربرد هر کدام را به درستی بشناسید.

در واقع این محصول بر اساس وزنی که دارد در سه دسته کلی قرار می گیرد: بلوک سیمانی سنگین، بلوک سیمانی نیمه سبک و بلوک سیمانی سبک. در ادامه به بررسی هر یک از این مدل‌ها خواهیم پرداخت.

نوع اول: بلوک سیمانی سنگین

به بلوکی که بالای ۲۰۰۰ کیلوگرم وزن داشته باشد؛ بلوک سیمانی سنگین گفته می شود. از آن جایی که سوراخ های این بلوک با موادی مثل شن و ماسه پُر شده؛ وزن بیشتری نسبت به سایر انواع بلوک دارد. با توجه به مواد به کار رفته در ساخت؛ این نوع بلوک، دارای ابعاد بزرگتر و ضخیم تر از سایر انواع بلوک ساختمانی است. همچنین با توجه به وزن و ضخامت بالای بلوک سنگین، مقاومت بیشتری نسبت به سایر بلوک ها داشته و می تواند فشار بیشتری را تحمل کند.

نوع دوم: بلوک نیمه سبک

بلوک نیمه سبک زیر مجموعه بلوک سیمانی سبک به شمار می رود ولی به دلیل وزن میانه ای که دارد، آن را جزو دسته جداگانه ای به حساب می آورند. وزن بلوک نیمه سبک حدود ۱۷۰۰ تا ۲۰۰۰ کیلوگرم بر متر مکعب بوده و در صنعت ساخت و ساز کاربرد گسترده ای را به خود اختصاص داده است.

نوع سوم: بلوک سیمانی سبک

همانطور که گفتیم؛ کشف معادن پوکه معدنی در ایران و ساخت بلوک سیمانی سبک یک تحول عظیم در صنعت ساخت و ساز ایران به شمار می رفت. در واقع در ساخت بلوک نوع سبک از پوکه معدنی و صنعتی استفاده شده و حین ساخت به دلیل واکنش های شیمیایی صورت گرفته، یک سری حباب و خلاء هایی در این بلوک ایجاد می شود. وجود همین تخلخل موجب شده تا نسبت به سایر انواع سبک تر باشد.

وزن نوع سبک حدود ۱۷۰۰ کیلوگرم بر متر مکعب بوده و نسبت به بلوک سنگین و نیمه سبک، چگالی کمتری را به خود اختصاص داده است. کاربرد اصلی نوع سیمانی سبک، ساخت تیرچه بلوک بوده و یکی از مهم ترین مصالح ساختمانی به شمار می رود.

هر چند نوع سبک وزن کمی دارد ولی مقاومت بالایی را ارائه داده و می تواند فشارهای سنگین را تحمل کند. با توجه به نظر مهندسان ساختمان سازی، این نوع بلوک از بابت مقاومت، ایجاد نگرانی نمی کند.

بلوک سیمانی سبک انواع مختلفی دارد که هر یک وزن و خصوصیات منحصربه فرد خود را دارند. در ادامه به بررسی بلوک در مدل های مختلف نوع سبک می پردازیم:

  • بلوک سیمانی سبک رده یک، که دارای چگالی ۵۰۰ تا ۷۰۰ کیلوگرم بر مترمکعب می باشد.
  • بلوک سیمانی سبک رده دو، که دارای چگالی ۷۰۰ تا ۱۰۰۰ کیلوگرم بر مترمکعب می باشد.
  • بلوک سیمانی سبک رده سه، که دارای چگالی ۱۰۰۰ تا ۱۷۰۰ کیلوگرم بر مترمکعب می باشد.
  • بلوک سیمانی رده چهار، که دارای چگالی ۱۷۰۰ تا ۲۰۰۰ کیلوگرم بر مترمکعب می باشد.

توجه داشته باشید که رده چهار با چگالی ۱۷۰۰ تا ۲۰۰۰ کیلوگرم بر متر مکعب همان نوع نیمه سبک محسوب میشود که پیش از این به توضیح آن پرداختیم.

با روش های ساخت بلوک سیمانی سبک و سنگین آشنا شوید.
با روش های ساخت بلوک سیمانی سبک و سنگین آشنا شوید.

روش ساخت بلوک سیمانی

نحوه ساخت این بلوک به عنوان یکی از پر مصرف ترین مصالح ساختمانی، در کیفیت و کاربرد آن نقش دارد. به همین دلیل بهتر است با نحوه ساخت بلوک سیمانی و روش های مختلف آن آشنا شوید. در ادامه به طور مختصر به بررسی روش ساخت بلوک ساختمانی خواهیم پرداخت.

ساخت بلوک بوسیله روش سنتی

در این روش مواد و بتن را در یک قالب ریخته و اجازه می دهند تا شکل قالب را به خود بگیرد. سپس بلوک را از قالب خارج کرده و یک سری مواد افزودنی مثل ضد یخ یا حباب ساز به آن اضافه می کنند. افزودن این مواد به بلوک موجب زیاد شدن عمر و مقاومت بلوک می شود.

ساخت بلوک بوسیله روش پرسی

این روش در دو مدل پرسی تر و پرسی خشک صورت می گیرد. در روش پرس خشک، بلوک به صورت دو لایه ساخته شده که یکی از لایه ها زیره و یکی از لایه ها به عنوان رویه قرار می گیرد.

در روش پرسی خشک؛ ابتدا لایه زیرین در قالب ریخته شده و یک فشار ده تنی به آن اعمال می شود. سپس لایه رویی روی لایه زیرین ریخته شده و یک فشار ده تنی به همراه ویبره طولانی روی آنها اعمال می شود.

در روش پرسی تر؛ با استفاده از اسلامپ ریزشی، بتن درون قالب ریخته می شود. حالا بتن ریخته شده با فشار ۵۰۰ تن پرس شده و ۷۰ درصد آب موجود در بتن توسط قسمت وکیوم دستگاه گرفته شده و از دستگاه خارج می شود.

بر اساس استانداردهای جهانی؛ روش پرسی تر بهترین و مناسب ترین روش موجود برای تولید بلوک ساختمانی به شمار می رود.

بلوک ساختمانی تولید شده با استفاده از روش پرسی تر، دارای ویژگی هایی از جمله: دوام و استقامت بالا، کیفیت فوق العاده، استاندارد بودن، مقاومت بالا در برابر عوامل سایشی، جذب کردن آن به میزان بسیار کم، مقاوم بودن در برابر نفوذ یون کلر یا سولفات، مقاوم بودن در برابر فشار و ضربات خارجی و غیره می باشد.

تا اینجا با روش های مختلف ساخت بلوک سیمانی آشنا شدیم. اما به طور کلی در کارخانه با استفاده از یک پروتکل عمومی ساخته می شود که در ادامه به آن می پردازیم.

  1. مرحله اول: ترکیب مواد سازنده بلوک ساختمانی

    در مرحله اول باید مواد سازنده را تهیه کرده و آنها را برای ساخت بلوک با هم ترکیب کرد. این مواد شامل: آب، سیمان، مصالح سنگی و مواد افزودنی می باشد.گاهی برای ساخت مدل های خاصی از بلوک سیمانی به مواد دیگری هم نیاز است از جمله:
    – مواد رنگی که از آنها در ساخت بلوک رنگی استفاده می شود.
    – مواد زود گیرنده برای اینکه سرعت گیرش و مقاومت بتن را بالا ببرد.
    – مواد حباب ساز که موجب افزایش مقاومت بتن و بلوک در برابر سرما و رطوبت می گردد.
    – مواد کف ساز که جهت ساخت بلوک سیمانی سبک و دارای تخلخل مورد استفاده قرار می گیرد. با استفاده از این مواد، بلوک دارای حفرات و حباب شده و شکل اسفنجی به خود می گیرد.
    – مواد روان کننده که گیرش بتن را تسریع کرده و رطوبت بتن را کاهش می دهد.

  2. مرحله دوم: اختلاط مواد سازنده

    در مرحله دوم باید مواد سازنده را به درستی با هم مخلوط کرد تا یک ترکیب صحیح به دست بیاید. اختلاط مواد سازنده به سه روش وجود دارد که شامل: روش قالب درجا یا ویبره ای، روش پرس خشک و روش پرس تر می باشد که این روش ها را به صورت مختصر در بالا توضیح دادیم.

  3. مرحله سوم: عمل آوری بلوک

    سومین مرحله در ساخت بلوک، مرحله عمل آوری است. عمل آوری با استفاده از سه روش کلی قابل انجام بوده و در نهایت موجب افزایش استقامت و مقاومت بتن در برابر یخ زدگی و نفوذ پذیری می شود. در ادامه به بررسی سه روش عمل آوری بلوک سیمانی می پردازیم.
    – عمل آوری با آب: در این روش، آبی که دمای پایین تر از ۲۳ درجه سانتی گراد دارد را به طور مرتب روی بتن ها می پاشند و این عمل می تواند با استفاده از اسپری صورت گیرد. زمانی این روش مورد استفاده قرار می گیرد که احتمال یخ زدگی روی بتن وجود نداشته باشد بنابراین در فصول سرد سال نمی توان از روش آب دهی مستقیم برای عمل آوری بتن استفاده کرد.
    – عمل آوری با عایق بندی: در این روش سطح بتن را عایق می کنند تا با استفاده از رطوبت اولیه و حرارتی که ناشی از هیدراتاسیون است، عمل آوری شود.
    – عمل آوری با بخار آب: برای افزایش مقاومت بتن و سریع کردن عمل آوری، حرارت را تا دمای ۱۶۵ تا ۱۹۰ درجه سانتی گراد بالا می برند.

  4. مرحله چهارم: عایق بندی بلوک

    چهارمین و آخرین مرحله در ساخت بلوک سیمانی، عایق بندی آن است. در این مرحله یک سری اعمال روی بلوک انجام می شود تا نسبت به نفوذ آب و رطوبت نفوذ ناپذیر شود.

ابعاد بلوک سیمانی

این بلوک در ابعاد مختلفی تولید می شود که هر کدام کاربرد منحصربه فرد خود را دارند. از جمله پرکاربرد ترین ابعاد آن شامل:

  • بلوک سیمانی ۷ در ۲۰ در ۴۰  با وزن تقریبی ۴ کیلوگرم
  • بلوک سیمانی ۱۰ در ۲۰ در ۴۰ با وزن تقریبی ۵ کیلوگرم
  • بلوک سیمانی ۱۵ در ۲۰ در ۴۰ با وزن تقریبی ۶ کیلوگرم
  • بلوک سیمانی ۲۰ در ۲۰ در ۴۰ با وزن تقریبی ۶.۵ کیلوگرم

مزایای استفاده از بلوک سیمانی

همانطور که می دانید؛ بلوک سیمانی یکی از پرمصرف ترین مصالح ساختمانی است که در صنعت ساخت و ساز کاربرد دارد. بنابراین مزایای زیادی دارد که در ادامه به چند مورد آن اشاره کرده ایم:

  • تسریع دیوار چینی
  • تسریع ساخت سازه
  • ارزان تر بودن نسبت به آجر؛ در نتیجه هزینه ساخت سازه با استفاده از آن کمتر است.
  • کاهش وزن سازه
  • مقاومت در برابر فشارهای بالا
  • دارای کمترین میزان دور ریز و ضایعات
  • عایق بندی عالی و صرفه جویی در هدر رفت انرژی
ساخت استخر با بلوک سیمانی
ساخت استخر با بلوک سیمانی

ساخت استخر با بلوک سیمانی

ساخت استخر با استفاده از بلوک سیمانی موجب جلوگیری از نشست احتمالی شده و از استخر در برابر خرابی محافظت خواهد کرد. در صورتی که زمین استخر مقاوم باشد، ساخت استخر با استفاده از این بلوک موجب استحکام و مقاومت بالای آن می شود و طول عمر سازه را بالا خواهد برد.

دقت داشته باشید که ابتدا یک نقشه از زمین استخر تهیه کرده و میزان یا نحوه خاکبرداری را تعیین کنید. در مرحله دوم بعد از خاکبردای، عمل شفته ریزی انجام می شود که این عمل طول عمر و مقاومت استخر را در برابر عوامل تخریبی بالا خواهد برد. در نهایت برای ایجاد مقاومت بیشتر، درون بلوک های سیمانی، میلگرد به کار می رود.

سوالات متداول

قیمت بلوک سیمانی متاثر از چه مسائلی است؟

قیمت بلوک علاوه بر نرخ و تورم روز به عواملی از جمله نوع بلوک، وزن، کیفیت متریال به کار رفته، ابعاد و اندازه و غیره بستگی دارد.

از بلوک سیمانی در چه بخش هایی میتوان استفاده کرد؟

از این نوع بلوک در دیوار کشی، بدنه ساختمان، باغ، ویلا، استخر، جاده سازی و غیره استفاده می شود.

آیا این مقاله برای شما مفید بود؟

میانگین امتیازات ۵ از ۵

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *